DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE

Diabetul zaharat este o boala cronica netransmisibila care apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci cand organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care actioneaza ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate sa treaca din circulatia sangvina in celulele corpului pentru a produce energie. In sange, toti carbohidratii din alimente sunt transformati in glucoza. Insulina ajuta glucoza sa intre in celule.

Dr. Irina Afrăsînei Țenu

DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE

Dr. Irina Afrăsînei - Țenu

- Medic specialist Endocrinologie (2017) - competență în ecografie tiroidiană

- Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice (2021).

Membră a European Society of Endocrinology, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Caracterizată de profesionalism, energie pozitivă, voie bună, respect și dragoste de om.

Este într-o permanentă formare profesională, participând la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale în domeniul endocrinologiei, diabetologiei și a domeniilor conexe (pediatrie, ginecologie, neuroendocrinologie, obezitate).

RAM MEDICAL este în relații contractuale cu CASA DE ASIGURĂRI PENTRU PACIENȚII CU DIABET ZAHARAT!

Diabetul este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză (zahăr) în sânge, cauzate fie de o producție insuficientă de insulină de către pancreas, fie de o utilizare ineficientă a insulinei de către organism. Insulina este hormonul responsabil de transportul glucozei din sânge în celule, unde aceasta este utilizată ca sursă de energie.”

În literatura de specialitate, diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolică. Odată apărut acesta va dura toată viața.

Boala se caracterizează prin modificări ale metabolismului glucidic, lipidic și proteic, rezultat fie din deficiența de insulino-secreție, insulino-rezistență sau ambele.

Sunt trei tipuri principale de diabet zaharat: diabet zaharat tip 1diabet zaharat tip 2 și diabetul gestațional.

 

Diabetul de tip 1

Este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină. Apare, de obicei, la copii și tineri, dar poate apărea la orice vârstă. Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de administrarea zilnică de insulină pentru a-și controla nivelul glicemiei.

Diabetul de tip 2

Este cel mai frecvent tip de diabet și este asociat cu stilul de viață, inclusiv dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice și obezitatea. Apare atunci când organismul devine rezistent la insulină, iar pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a menține nivelul de glucoză sub control. Poate fi gestionat prin dietă, exerciții fizice, medicamente orale și, în unele cazuri, insulină.

Diabetul gestațional

Apare la unele femei în timpul sarcinii și este cauzat de schimbările hormonale care afectează sensibilitatea la insulină. De obicei, dispare după naștere, dar femeile care au avut diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Alte tipuri de diabet

Pot apărea ca urmare a unor afecțiuni genetice rare, afecțiuni ale pancreasului sau ca efect secundar al anumitor medicamente.