O evaluare primară în cadrul primului ajutor este examinarea sau evaluarea inițială a unui pacient de către un profesionist medical sau un prim răspuns. Scopul este de a obține o perspectivă asupra amplorii rănii și de a oferi tratament pentru a stabiliza persoana.

Evaluarea completă a scenei și a pacientului este esențială după o vătămare. Acest lucru permite respondentului să identifice rapid condițiile care pun viața în pericol și să se asigure că persoana primește îngrijire medicală în timp util.

Iată cum să efectuați evaluarea primară într-o urgență de prim ajutor:

Cel mai utilizat mnemonic pentru evaluarea primară este PRSCRC, care înseamnă Pericol, Reactivitate, Solicitare ajutor, Circulație, Căi respiratorii, Respirație și Circulație.

Acronimul PRSCRC este folosit pentru a reține cu ușurință pașii primari ai sondajului. De asemenea, determină nivelul de conștiință al victimei și dacă starea este critică sau nu.

O persoană aflată în pericol imediat va necesita intervenția de prim ajutor pentru a-și stabiliza starea înainte de a trece la următorul nivel de îngrijire. Poate implica efectuarea de îngrijire a rănilor sau aplicarea unei presiuni pe rana care sângerează pentru a preveni șocul.

Merită să ne amintim acest mnemonic deoarece se aplică de fiecare dată când apare un accident sau o urgență.

Evaluare de prim ajutor pentru adulți

În efectuarea unei evaluări primare pentru adulții conștienți, asigurați-vă că zona este sigură atât pentru victimă, cât și pentru respondent. Luați măsuri de precauție standard, cum ar fi mănuși și alte echipamente de protecție personală, pentru a minimiza expunerea la infecție.

Începeți prin a verifica nivelul de reacție și respirație al victimei. Dacă persoana devine inconștientă și are dificultăți de respirație, activează serviciile medicale de urgență (SMURD) sunând la 112. Cereți celorlalți trecători din zonă să găsească o trusă de prim ajutor și un DEA (defibrilator extern automat).

Pentru conștient, procedura standard de prim ajutor este de a cere acordul. Dacă este dat consimțământul, evaluați rapid respirația, capacitatea de răspuns și alte condiții care pun viața în pericol.

În timp ce așteptați sosirea SMURD, luați în considerare efectuarea unei evaluări secundare sau acordarea primului ajutor pentru leziunile evidente.

Care sunt pașii de urmat atunci când faceți o evaluare primară?
Evaluarea scenei

Regula de aur în orice scenariu de urgență este să verifici dacă zona este sigură pentru toată lumea înainte de a te apropia de victimă. Când acest lucru nu este posibil, este posibil ca persoana să fie transferată într-o locație mai sigură.

Anumite pericole la care trebuie să fiți atenți includ accidentele rutiere, electricitatea, apa adâncă, gazele otrăvitoare etc.

Evaluarea persoanei bolnave sau rănite

Evaluați natura rănirii sau bolii și stabiliți prioritățile în furnizarea tratamentului.

Dacă persoana își pierde cunoștința, verificați mai întâi un răspuns prin tehnica de prim ajutor strigă-tap. Niciun răspuns nu poate necesita efectuarea RCP.

Dacă persoana este receptivă, încercați să obțineți informații importante punând întrebări.

Evaluați rapid persoana și asigurați un tratament adecvat de prim ajutor pentru leziunile identificate.

Odihnește-te și liniștește

În timp ce așteaptă sosirea SMURD-ului, respondentul ar trebui să pună pacientul să se odihnească confortabil și să ofere asigurări că ajutorul medical este pe drum.

Menținerea pacientului calm și confortabil ajută la prevenirea deteriorării sau a posibilelor complicații, cum ar fi șocul.

Monitorizați îndeaproape și continuați să reevaluați siguranța scenei, respirația, capacitatea de răspuns și eficacitatea tratamentului de prim ajutor până când cineva cu o pregătire mai avansată preia conducerea sau sosește serviciile medicale.

Nu uitați să transmiteți orice informație persoanei cheie adunate pe parcursul evaluărilor.

Obțineți cursuri de prim ajutor

Instruirea de prim ajutor vă ajută să vă pregătiți pentru toate situațiile de urgență. Înscrie-te la un curs de prim ajutor din apropiere și învață abilitățile practice pentru a ajuta la salvarea unei vieți.

Consultați blogul nostru pentru mai multe informații despre efectuarea unei evaluări primare și secundare pentru adulți.