Cele 5 obiective principale ale primului ajutor:
Păstrează viața
Preveniți deteriorarea
Promovați recuperarea
Alină durerea
Protejați inconștientul

Obiectivele principale ale primului ajutor sunt adesea cunoscute sub numele de „Trei P” – păstrarea, prevenirea și promovarea. Cu toate acestea, celelalte două sunt aproape la fel de importante.

Primul ajutor este o procedură valoroasă, care salvează vieți, care își propune să ofere îngrijiri convingătoare și urgente pentru o rănire sau boală. Ajută la menținerea stării persoanei și la prevenirea deteriorării înainte ca serviciile de urgență să ajungă la fața locului.

Multe situații de urgență pot fi prevenite cu ajutorul primului ajutor, inclusiv răni grave, sângerări excesive, deteriorarea victimelor și chiar deces.

Accidentele și rănile au loc în cea mai mare parte fără avertisment. Primul ajutor este esențial pentru a atenua efectele, pentru a preveni complicațiile ulterioare și pentru a menține victima stabilă.

Păstrează Viața

Primul ajutor de prim ajutor este de a păstra viața, ceea ce presupune practici esențiale pentru a asigura siguranța victimei. Poate include efectuarea RCP în circumstanțe extreme și apelarea la asistență suplimentară.

O persoană care are pregătire de prim ajutor ar trebui să știe cum să verifice semnele vitale pentru a vedea dacă vătămarea sau boala pune viața în pericol. Căutați dovezi de mișcare, semne de respirație, receptivitate sau ritm cardiac. Încercați să identificați orice leziuni grave sau sângerări externe.

Preveniți deteriorarea

O întârziere a primului ajutor la fața locului poate înrăutăți situația și poate cauza prejudicii suplimentare. Prin urmare, este esențial să identificați problema și să luați măsuri rapide adecvate.

În primul rând, păstrați accidentul nemișcat pentru a evita agravarea rănirii din cauza unor probleme nevăzute. Examinați zona și îndepărtați orice risc imediat pentru victimă și pentru respondent. Toate eforturile oferite de primul ajutor ar trebui să îndrepte spre prelungirea vieții victimei și stabilizarea stării acesteia până la sosirea ambulanței.

Promovați recuperarea

Aplicarea primului ajutor poate ajuta la reducerea timpului de recuperare a victimei după un accident sau rănire. De asemenea, minimizează daunele de durată și apariția cicatricilor.

Un exemplu este tratamentul arsurilor cât mai curând posibil. Curățarea rănii și acoperirea acesteia cu un bandaj poate reduce schimbarea cicatricilor pe termen lung și poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Alină durerea

Durerea și trauma sunt frecvente în urma unui accident. Există diferiți pași pentru a calma durerea:

Utilizarea medicamentelor poate fi, de asemenea, aplicabilă numai dacă este prescrisă de un medic. Unele medicamente pot crește sângerarea și pot provoca alte riscuri. Evitați utilizarea acestora dacă nu sunteți sigur cu privire la consecințe.

Protejați inconștientul

Victimele inconștiente sunt cele mai vulnerabile, deoarece nu își pot comunica sentimentele. Prima sarcină a respondentului este să verifice semnele vitale și să efectueze RCP dacă este necesar.

Dacă zona este nesigură, cel mai bine este să te muți într-un loc mai bun doar dacă este sigur. În caz contrar, îndepărtați pericolele și curățați zona de orice risc pe cât posibil.

Dacă nu se suspectează nicio leziune a coloanei vertebrale sau a gâtului, puneți persoana în poziția de recuperare. Puneți-le pe o parte, cu brațele și picioarele îndoite pentru a preveni rostogolirea.

Scopul protejării inconștientului este de a asigura siguranța înainte de sosirea ajutorului medical.